5 Haziran 2013 Çarşamba

ÇAKRA SİSTEMİ ve RENK TERAPİLERİ

ÇAKRALAR: Çakra sistemi akupunkturdaki enerji meridyenleri ile benzerlikleri olan bir başka enerjetik sınıflama şeklidir… Çakraların insan ruhunu bütünle birleştiren ve farklı frekans aralıklarında titreşen enerji kanalları olduğu düşünülür. En alt çakra en düşük vibrasyona sahip maddesel düzlemle daha çok ilgili iken, çakraların titreşim aralıkları yukarıdan aşağıya artar ve ilgili oldukları konular da bağlantılı olarak değişir. Vücudun enerjetik yapısındaki ya da daha özel bir ifade ile çakralardaki dengesizlik önce bağlantılı psikolojik temalarda, sonra da o enerji yolu ile bağlantılı organlarda problem üretir.

RENK TERAPİLERİ: Her renk kendine özel bir titreşime sahiptir. Renklerin kolaylıkla ölçülebilen bu titreşimleri oktavlandığında duyulabilir frekans aralığında notalara ulaşılır. Bu durum her rengin aynı titreşimsel bilgiyi taşıyan bir ses karşılığına sahip olduğu anlamına gelir. Vücudun enerjetik yapısı renkler, sesler ve bu frekansların oktavları kullanarak etkilenebilir.

Renklerle yapılan rezonans terapileri kendisini öncelikle psikolojik yapıda dönüşümler ve “ruhsal duruşta” değişikliklerle gösterir. Renk terapileri kişilerin psikolojik problemlerinde yardımcı olabileceği gibi, terapinin psikolojik sıkıntının titreşimsel boyutta ürettiği fiziksel rahatsızlığı hafifletmesi de beklenir.
                                                                           
Hazırlayan: Dr. Ersal S. Işık 
1. Çakra - (Element:Yer/Toprak)

Duyu:
Koku Duyusu
Nota/Renk: C Tonunda  - Kırmızı

Organ Sistemleri: İskelet sistemi, lenfatik sistem, salgı bezleri, dış üreme organları, bacaklar, ayaklar, burun. Bu çakradaki tıkanıklık bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: ANNE, Para, Ev, İş, Hayata Güven, Hayatta kalma güdüsü, Korkular, Duygusal korkular.

Bu çakranın elementi “YER-TOPRAK”tır ve hafif bir mavi katmanlı KIRMIZI rengin vibrasyonunu tutar. 1.Çakra fiziksel bedeni ve hayatın fiziksel boyutunu enerjetik olarak besler.

İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Fiziki Anne ile olan ilişki bu çakranın konusundur. Kişinin içindeki “anne” imajının niteliği, bu çakradaki enerji akışının niteliği ile ilişkilidir ve “anne” kavramı fiziksel dünyanın niteliklerini belirler.

-              Para Para net olarak bu dünya ile ilgilidir. 1. çakradaki enerji akışı dengeliyse para kolayca ve bolca akar.

-              Ev 1. Çakra ile ilişkilidir. Ev insanın kaostan korunabildiği yegane yerdir.

-              Hayata inanmak birinci çakra (ve anne) ile bağlantılı olan içsel bir tavırdır. Hayat tarafından taşınır ve destekleniriz. Yaşamı “Dip”e inip sonra “tepeye” çıkarak tazeleriz.

-              Güvenli yaşam insan için temel bir ihtiyaçtır. Güvenlik eksikliği korku ile ifade edilir. Korkular bu çakranın esas konusudur ve diğer tüm psikolojik faktörlerle birlikte bu çakrayı etkiler ya da bu çakradan etkilenir.


2. Çakra - Alt karın (Element:Su)

Duyu:
Tad Duyusu
Nota/Renk: D Tonunda  - Turuncu

Organ Sistemleri: İç üreme organları, yumurtalıklar, boşaltım organları, ağız ve dil. Bu çakradaki tıkanıklık bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: Cinsellik, duygular ve hisler, ana-babalık, iştah, beslenme, kendi beden farkındalığı.

Bu çakranın elementi “SU”dur ve TURUNCU rengin vibrasyonunu tutar. İlk aura-çakra katmanını doyurur ve cinsiyet organlarını canlılıkla besler.

DENGELİ BİR ÇAKRANIN İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Duyguları ve hisleri tanımlar. Bu çakra (ve turuncu renk) en derindeki duygular ve hislerle bağlantılıdır.

-              Cinsellik, erotizm.. ÜREME hayatın en temel ihtiyacıdır. Cinsellik doğaldır, akar. Bebek sahibi olmak hayatın bir temel görevidir.

-              İştah bu çakra ile ilişkilidir, iştahın niteliği vücuda saygının göstergesidir.

-              Beden Farkındalığı, kişinin kendi vücudu ile harmonik şekilde dengede olmasını sağlar. Kişi bedeninin ihtiyaçlarını ( spor, taze hava, yeterli uyku, besin, iş vb.) -saygı ile ya da değil- karşılama şekli bu çakra ile ilgilidir.

-              Eğer 2. Çakradaki enerji akışı dengeliyse, sindirim sistemi ve gıdalar kişinin hayatında negatif etki bırakmaz.

3. Çakra – Üst karın ( Element:Ateş)

Duyu:
Görme Duyusu
Nota/Renk: E Tonunda  - Sarı

Organ Sistemleri: Sindirim organları, cilt, yüz, pankreas, solar plexus, gözler, kas sistemleri, bağ doku. Bu çakradaki tıkanıklık bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: Kişilik, güç, kontrol, özgürlük, sorumluluk, karar vericilik, değerler, haz, neşe.

Bu çakranın elementi “ATEŞ” ‘dir ve SARI rengin vibrasyonunu tutar. Bu Aura katmanı, 1. ve 2. Aura-çakra katmanlarını doyurur ve tüm sindirim organlarını, cildi, kas sistemlerini ve bağ dokuyu canlılıkla besler.

DENGELİ BİR ÇAKRANIN İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Bu çakra dengede olduğunda kişi kendi güç ve enerjisini hisseder, kabul eder ve yaşar. Kişi harmonik olarak dengededir ve kendi gücü kendi kontrolündedir.

-              Kişi kontrol edebileceği şeyleri kontrol altına alır. Kontrol kavramının dengede olup olmadığı bu çakra ile ilişkilidir.

-              Kişi kendini özgür bir insan olarak deneyimler. Kendine olmak istediği insan olma iznini verir. Topluluk içindeki yerini ve rolünü bilir ve bu rolün içini doldurur.

-              Kişi kendinin ve çocuklarının sorumluluğunu üstlenir.

-              Kişisel değer ve davranışlar iyi tanımlanmıştır ve seçilmiştir. Kişinin kendi hüküm verme yetisi vardır ve ahlaki kavramlara ve ideallere bağlı değişmez.

-              Kişinin her durumda ve her ne olursa olsun yargılama ve karar verme yetisi vardır. 

4. Çakra – Göğüs bölgesi (Element:Hava)

Duyu:
Dokunma
Nota/Renk: Fis/ges Tonunda  - Yeşil

Organ Sistemleri: Solunum organları, kalp, dolaşım sistemi, immun sistem, timus bezi, plexus cardiacus.Bu çakradaki tıkanıklık bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: Aşk, sevgi, ilişkiler, kabullenme.

Bu çakranın elementi “HAVA” ‘dır ve YEŞİL rengin vibrasyonunu tutar. 4. Aura katmanı, 1,2 ve 3. Aura-çakra katmanlarını doyurur ve kalp çakra etrafındaki fiziksel bedeni canlılıkla besler.

DENGELİ BİR ÇAKRANIN İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Mutlak ve koşulsuz sevgi.  Sevgiyi hiçbirşey beklemeden verme deneyimi.

-              Harmonik bir denge içindeki kalp çakrası kişinin kendisiyle ve başkalarıyla iyi ilişkiler içinde olmasına olanak verir.

-              Kabullenme özelliği ile kişi kendisini ve başkalarını kabullenir ve/ya da kişi bu temayla ilişkili problemler yaşar.

-              Kişi hiçbirşey beklemeksizin vermeye hazırdır ve/ya da kişi bu temayla ilişkili problemler yaşar.

-              Kalp çakrası açık olduğunda keyif ve sevinç için dışarıdan herhangi bir kaynağa ihtiyaç yoktur. Kişinin bizzat kendisi bu kaynağın özüdür ve/ya da kişi bu temayla ilişkili problemler yaşar.

5. Çakra – Boğaz (Element:Eter-ses)

Duyu:
Duyma
Nota/Renk: Gis/as Tonunda  - Mavi

Organ Sistemleri: metabolizma, kulaklar, boğaz, boyun, omuzlar, eller
Bu çakradaki tıkanıklık bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: İletişim, ifade, sezgileri izleme, tezahür akışı, koşulsuz kabulleniş.

Bu çakranın elementi “ETER” ‘dir ve MAVİ rengin vibrasyonunu tutar. 5. Aura katı 1-4 aura-çakra katlarını doyurur ve fiziksel bedeni ve iletişim çakrasını canlılıkla besler.

DENGELİ BİR ÇAKRANIN İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Boğaz çakrasının harmonik olarak dengede olması kişinin çevresiyle ve dış dünya ile rahatlıkla iletişim kurabilmesini sağlar.

-              Bu çakranın niteliği kişinin konuşmasını, düşünceleri ve vücuduyla kendini ifade etmesini güçlendirir.

-              Kişi sezgilerine güvenir ve klavuzluğunu kabul eder.

-              Bu çakradaki enerji akışı dengeliyse biz dış dünyadan koşulsuz kabullenişle gelen hediyeler, iltifatlar, eleştiriler ve bilgiler gibi mesajları rahatlıkla karşılarız. Biliriz ki dış dünya bizim aynamızdır.

-              Tüm dilekler akıcı bir şekilde bizim dünyamızda gerçekleşir ve 5. çakrada aracılığıyla dengelenir.

-              Bolluk ve ışık kişinin hayatına ve idrakine kolaylıkla alınır.

6. Çakra -  Üçüncü göz  (Element:Işık)

Duyu:
İç Ses
Nota/Renk: A Tonunda – İndigo/Mor

Bu çakra sezgiler ile ilişkilidir.

Organ Sistemleri: Endokrin sistemi ve bezler. Hipofiz bezi.
Bu çakradaki tıkanıklık bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: Ruhsal/kişisel farkındalık, hayattaki rolün idraki, duyu dışı algılama.

Bu çakranın elementi “İÇ SES” ‘tir ve İNDİGO ya da MOR rengin vibrasyonunu tutar. 6. Aura katmanı 1’den 5’e diğer aura-çakra katmanlarını doyurur ve 3. göz çakrasını canlılıkla besler.

AÇIK VE DENGELİ ÇAKRANIN İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Kişisel ve Ruhsal farkındalık bu çakranın ana konusudur. Kişi kendisinin sadece bedenden ibaret olmadığını bilir ve kendi bireyselliğini deneyimler.

-              YING/YANG farkındalığı vardır. Kendinde aynı anda birbirine karşıt ve birbirine bağımlı enerjileri hisseder, kendi içindeki kadın ve erkeği deneyimler.

-              Kişi hayatta birden fazla rolü olduğunu bilir (anne/baba, fail/kurban vb..) Kişi ruhunun, rollerinden daha fazlası olduğunu bilir.

-              Kişi normal hayatının arka planını görür ve 6. his duygusunu ve sezgileri deneyimler. Sezginin hislerimizin en temel parçası olduğunu bilir.

7. Çakra Kafa üzeri - Taç Çakrası

Duyu:
Empati
Nota/Renk: Ais/b Tonunda – Beyaz/Mor

Organ Sistemleri: Merkezi sinir sistemi, epifiz bezi, beyin
Bu çakradaki tıkanıklık ruh hastalıkları ile beraber bir veya daha fazla organın hastalanmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler: BABA, erkek, evrensel farkındalık, ruh, otorite, hayatın yönetimi.

Bu çakranın elementi “İÇ IŞIK” ‘dur ve BEYAZ ya da MOR rengin vibrasyonunu tutar. 7. aura katmanı, 1’den 6’ya kadar tüm aura katmanlarını doyurur ve taç çakrayı ve fiziki bedeni canlılıkla besler.

AÇIK VE DENGELİ ÇAKRANIN İLİŞKİLİ OLDUĞU RUHSAL DURUŞ:

-              Yaratıcının idraki ve ruhanilik bu çakranın ana konusudur.

-              Kişi kendindeki ruhu gerçekleştirir ve ruhunun kaynağını araştırır.

-              Kişi evrensel farkındalığın bilincindedir. Evreni onun kuralları içinde anlamlandırır. Her cins/nevi arasında bir bağlantı olduğunu bilir.,

-              Ruhumuzun kaynağında sezgimizin hayatımızın klavuzu olduğunu idrak ederiz. Biliriz ki bize klavuzluk eden ve bizimle bağlantılı olan büyük bir bilgelik vardır.

-              Taç çakra baba-erkek çakra olarak isimlendirilir. Bu çakrada kişinin erkek yarısına dair tüm arketipler toplanır.

-              Birlik (teklik). Biz ve hislerimiz herşey ve herkes ile bağlantılıdır. Acıyı da sevincide paylaşır paylaştırırız.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder